През 2018-а още три талантливи българки получиха признание в рамките на

...
През 2018-а още три талантливи българки получиха признание в рамките на
Коментари Харесай

Светът се нуждае от наука, а науката от жени!

През 2018-а още три надарени българки получиха признание в рамките на проекта  " За дамите в науката " на L'Oréal и ЮНЕСКО.  Те бяха отличени за новаторските си хрумвания в областта на медицината, математиката и химията. Освен финансова помощ, те получиха заслужено внимание и тласък да осъществят самоуверено концепциите си.  В последните 20 години подобен късмет са имали почти 3200 дами учени в 117 страни по света - две от тях към този момент имат Нобелова премия. 

Защо L’Oréal избра да поддържа дамите в науката и ще продължи ли да го прави, приказваме днес  с   Бриджит Стрелър, генерален управител на козметичната компания L'Oréal за Адриа-Балкан района. 

Повече от 25 години сте част от L'Oréal. Защо избрахте тази компания, какво ви притегли към нея?

Първият ми контакт с компанията L'Oréal и възхищението ми към нея започнаха още в детските години, защото майка ми беше правилен консуматор на продуктите на L'Oréal, откогато се помня. След като приключих университета у мен се зароди убеждението, че желая да работя за огромна интернационална компания. Имах няколко благоприятни условия по това време и най-после, доверявайки се на вътрешния си глас, избрах L'Oréal.

Моят професионален път постоянно е бил доста динамичен и удовлетворяващ, тъй че явно съм направила добър избор. Никога не се омръзвам, защото L'Oréal предлага неограничени благоприятни условия за развиване, с 34 марки в световното си портфолио и наличие в над 140 страни по света. Това е силата на огромните интернационалните компании – всякога, когато смятате, че имате потребност от смяна, с цел да опитате нещо ново, компанията може да ви го предложи и това е най-страхотното, когато става дума за L'Oréal.
 

Като общоприет шеф на L’Oréal Adria-Balkan отговаряте за Сърбия, България, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония, Албания, Косово и Черна гора. Какво отличава тези пазари от пазарите в Западна Европа и какво е характерно за дамите в нашия район, когато ги сравнявате с останалата част от Европа?

Както споменахте, ние сме виновни за 9 разнообразни пазари, всеки със своите специфики и разнообразни потребителски привички. Много значимо обаче е да сме наясно с допирните точки – във всички тези страни следим, че за дамите хубостта, висококачествените козметичните артикули и марките са от огромно значение. Като предлагаме необятно портфолио от качествени артикули посредством разнообразни канали, ние сме в положение да оправдаем упованията на нашите клиенти в целия район.
 

Кои са трите най-продавани продукта на L’Oréal в България?

Както към този момент загатнах, имаме 34 марки в световното ни портфолио и над 20 от тях участват на българския пазар. При съществуването на толкоз доста положителни артикули в разнообразни категории, за мен е безусловно невероятно да кажа кои са най-продаваните. Красотата е непрекъснато търсена и потребителите постоянно са подготвени да опитат нови артикули, които да им обезпечат още по-големи преимущества.
 

Разкажете ни повече за задачата, задачите и дейностите на L’Oréal Foundation в международен мащаб и по-конкретно в България. Защо избрахте да подкрепите стратегия, ориентирана към подкрепяне на дамите в науката?

L'Oréal има вяра в науката, тъй като тя е закодирана в нашата ДНК. Компанията е учредена през 1909 година от френски химик и от този момент използваме силата на науката за създаване на козметични нововъведения. Ето за какво за нас всичко стартира с науката и е напълно естествено да поддържаме точно науката чрез L'Oréal Foundation.

Освен това, съгласно данни на UNESCO, има огромна разлика в съотношението мъже – дами в региона на науката, защото по-малко от 30% от всички откриватели в международен мащаб са дами.

Въпреки че техните научни достижения и принос към науката не могат да бъдат подлагани под подозрение по никакъв метод, дамите учени към момента не напредват в кариерата си със същата скорост, както мъжете. Това не е просто въпрос на равнопоставеност на половете. Разнообразието в науката е глобалeн проблем, който има съществени последствия и би имал съществени изгоди за всички, в случай че бъде сполучливо решен.

Ето за какво още през 1998 година L'Oréal и UNESCO стартираха в партньорство „ За дамите в науката “ и през днешния ден, въпреки да има още доста работа пред нас, можем с горделивост да кажем, че сме съдействали за увеличението на броя на дамите, които избират специалността на академик, с 12 % спрямо 1998 година
 

По Ваше мнение, за какво България се нуждае от програмата „ За дамите в науката “?

Както се споделя в мотото на нашата стратегия: „ Светът се нуждае от просвета, а науката от дами “. Смятаме, че тази стратегия е значима във всяка страна, в която е налице, в това число в България, тъй като нейната цел е да стимулира дамите в науката, да уважи научните достижения и да отдаде на надарените дами признанието, което заслужават.

Използвайки разнообразното мислене и интелектуалните благоприятни условия на дамите и мъжете в науката, ние всички може единствено да спечелим. Нашата стратегия е направила доста, с цел да може дамите да получат справедливо самопризнание от научната общественост. Но окуражаването на дамите учени е значима задача освен за научните среди. В интерес на всички ни е да се борим със стандартите и да трансформираме системата, в случай че желаеме да създадем устойчиви общества за всички ни.
 

На какви критерии би трябвало да дава отговор даден план, с цел да може неговият създател да завоюва стипендия по програмата „ За дамите в науката “?

Във всяка страна, в която организираме програмата „ За дамите в науката “, ние работим взаимно с приета локална научна институция, която дава отговор за избора на членовете на журито и оценяването на всички кандидатури. В тази връзка сме извънредно признателни на нашия български сътрудник, Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, защото тяхната задача – да оценят всички кандидатури, е най-тежка. Всъщност, с всяка минала година става все по-трудно, защото българските дами показват от ден на ден и все по-блестящи хрумвания.

По отношение на оценяването, несъмнено, има избран набор от научни критерии, които всеки претендент би трябвало да извърши, само че когато става дума за планове, някои от най-важните критерии са значимостта, приложимостта на плана, сходството на плана със международните трендове, както и съществуването на истинска научна концепция с евентуално световно влияние.
 

Планирате ли да продължите плана „ За дамите в науката “ и какви проекти имате за неговото развиване?

L'Oréal дружно с нашия световен сътрудник – ЮНЕСКО, стартирахме плана „ За дамите в науката “ преди 20 години с една ясна цел пред нас: да счупим „ стъкления таван “ в науката. През тези 20 години подкрепихме съвсем 3200 дами учени в 117 страни и успяхме да допринесем за увеличение на броя на дамите, които избират кариерата на академик с 12%. Все отново има още доста работа пред нас, защото съотношението сред мъжете и дамите в науката в международен мащаб е 72% към 28%. Ние сигурно няма да спрем, до момента в който процентите не се изравнят, защото твърдо имаме вяра, че светът се нуждае от просвета, а науката от дами, с цел да може светът да прогресира към по-красиво бъдеще.
 

Бриджит Стрелър е общоприет управител на козметичната компания L'Oréal за Адриа-Балкан района. През цялото си кариерно развиване тя остава вярна на компанията, където прогресивно се издига до върха. Тя стартира работа в L'Oréal в Австрия в отдел „ Маркетинг ” директно след привършване на образованието си, преди повече от 25 години. Кариерата й минава през разнообразни позиции в Австрия и Франция преди да стане общоприет управител за Сърбия и България преди повече от десетилетие. Днес нейната функционалност включва ръководство и на пазарите Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, както и на експортните пазари (Македония, Албания, Косово, Черна гора).

С поддръжката на L'Oreal
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР